Koiran kanssa retkeily

11.04.2024

Retkeily koirakaverin kanssa on ikimuistoista ja ainutlaatuista, mutta tuo myös omat haasteensa. Koiran kanssa retkeillessä täytyy huomioida monia asioita, eikä kaikista koirista myöskään ole retkeilijöiksi. Hyvä etukäteissuunnittelu ja huolellinen valmistautuminen ja varustautuminen ovat kaiken A ja O. Ensinnäkin reiteistä on etsittävä ennakkotietoja, sillä kaikki reitit eivät sovellu koirien kanssa kuljettavaksi muun muassa jyrkkyyden tai kivikkoisuuden takia. Lisäksi reittivalinnoissa on huomioitava koiran fyysinen kunto. Vaelluksia varten koiraa täytyy ihmisen tavoin totuttaa pitkien välimatkojen kulkemiseen.

Hyvä keino totuttamiseen on päivittäisten lenkkien pidentäminen vaihtelevissa maastoissa. Metsäinen maasto saa koiran käyttämään kehoaan monipuolisesti ja tottumaan lisääntyvään rasitukseen. Ennen varsinaiselle vaellukselle lähtöä kannattaa koiran kanssa käydä kokeilemassa muutaman kerran vaelluksen päiväkohtaista matkaa vastaavassa maastossa. Lähtökohtana koiran kanssa retkeilyyn ja vaeltamiseen on tietenkin se, että koira on terve. Lyhyet päiväretket menevät rasitukseltaan varmasti siinä missä esim. viikoittaiset metsälenkit, mutta mikäli haaveilet koiran kanssa pidemmistä vaelluksista niin suosittelisin tutkituttamaan koiran luuston.

Koira on luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa pidettävä aina kytkettynä, eikä sen irtipito ole muillakaan retkeilyalueilla suotavaa, sillä on tärkeää huomioida muut retkeilijät ja luonnoneläimet. Koiran kannalta on erittäin tärkeää, että sillä on hyvin istuvat ja mukavat valjaat. Valjaat ovat pantaa turvallisempi vaihtoehto. Monet koirat eivät pidä valjaista ja siksi onkin tärkeää jo heti alusta asti kouluttaa ne koiralle kivaksi välineeksi.

Liikkuessa koira tarkenee varmasti myös viileimmillä keleillä, mutta tauoilla ja yöpyessä koira on pidettävä lämpimänä. Tähän helppo keino on koiran oma takki ja makuupussi. Markkinoilla on paljon laadukkaita takkeja, joten valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle koiralle passeli lämmike. Lyhytkarvaisen koiran kanssa tykkään ainakin itse, että yöpymistä varten koiralla on myös oma makuupussi. Yön yli vaelluksille lähdettäessä telttailua on aiheellista harjoitella ennakkoon esim. omalla takapihalla tai kodin lähistöllä. Myös tauoilla rauhoittumista voi olla tarpeen harjoitella, ettei koira kuluta turhaan energiaa hötkyilemällä. Mikäli esimerkiksi valjaiden, taukokäytöksen tai makuupussin kouluttaminen herättää kysymyksiä, suosittelen kääntymään paikallisen eläintenkouluttajan puoleen. Kaikkia retkeilyn taitoja on tärkeää ja myös mahdollista kouluttaa koiralle ennakkoon.

Retkellä myös koirat kuluttavat enemmän energiaa. Lisääntynyt energiantarve tulee siis huomioida ruokinnassa. Ruuan olisi hyvä olla mahdollisimman energiapitoista, mutta tärkeintä on, että koiran vatsa on totutettu etukäteen retkellä tarjottavaan ruokaan. Äkkinäisiä ruokinnan muutoksia tulisi välttää aina. Lisäksi on hyvä selvittää, löytyykö reitin varrelta koiralle riittävästi juomapaikkoja vai tarvitseeko myös koiralle varata vettä ja oma juomakuppi. Nestetasapainon ylläpitämiseksi esimerkiksi nappuloiden turvottaminen veteen on hyvä konsti taata koiran riittävä nesteytys.

Vähänkään isomman koiran kanssa kannattaa myös miettiä, miten saa koiran tuotua pois reitiltä jos se loukkaantuu. Ensiapupakkaus on hyvä ottaa mukaan lyhyellekin retkelle. Meidän ensiapupakkauksesta löytyy ihmistarvikkeiden lisäksi punkkipihdit, tassusidetarpeet, kynsisakset, Vetramil haavavoide (toimii myös mäkäräisten puremiin) sekä koiralle tarkoitettua kipulääkettä ja maitohappobakteereita. Hyttys- ja punkkiaikaan koira on myös järkevää suojata jonkinlaisilla karkotteilla. Meillä Bayvantic on ollut hyväksi havaittu tuote jo vuosia. Näiden sopivuus omalle koiralle on kuitenkin aina syytä varmistaa lääkäriltä.

Jos retkikohde sijoittuu Suomen rajojen ulkopuolelle, tulee koiralla olla passi, mikrosiru, asianmukaiset ja maakohtaiset rokotukset sekä loishäädöt. Nämä kannattaa tarkastaa ruokaviraston sivuilta. Ikävien yllätysten välttämiseksi on myös järkevää tarkistaa, onko oman koiran rotu sallittu rotu kohdemaassa. Esimerkiksi Pohjoismaista Norjassa ja

Tanskassa tiettyjen koirarotujen maahantuonti on kielletty. Etenkin pidempien retkien tai vaellusten jälkeen on äärimmäisen tärkeää huolehtia myös koiran palautumisesta. Koiran keho kannattaa huoltaa hyvin ennen ja jälkeen vaelluksen. Rasituksen määrästä ja tasosta riippuen koira palautuu fyysisestä suorituksesta 1-3 vuorokautta. Näin ollen pitkästä vaelluksesta palautuminen kestää siis usean päivän ajan, jolloin koiralle on hyvä tarjota vain hyvin kevyttä liikuntaa palautumisen edistämiseksi. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!